Két hónappal meghosszabbították a felfüggesztését, amely eredetileg 90 napig tartott volna.

Nem veheti vissza a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) irányítását Aján Tamás áprilisban – derül ki a szervezet honlapjára szerdán felkerült dokumentumokból, amelyeket az olimpiai sportágakra szakosodott Insidethegames portál vett észre.

Aján korábban vita nélkül elfogadta az IWF végrehajtó bizottságának döntését, amely szerint 90 napra felfüggesztették az elnökségét. A szervezet irányítását a testület április 22-ig Ursula Papandreára bízta. Az újonnan publikált dokumentuk szerint Papandrea

további két hónapig, június 19-ig vezetheti a szövetséget.

A 81 éves magyar sportdiplomata azért kényszerült félreállni – és jelentette be később, hogy nem indul az elnöki posztért a jövő májusban esedékes tisztújításon –, mert a német ARD egyik műsorában súlyos vádakat fogalmaztak meg vele szemben. A közszolgálati csatornán január 5-én levetített dokumentumfilmben arról számoltak be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. Az ARD-n két svájci bankszámláról is szót ejtettek, amelyekre 1992-től kezdve összesen 23 millió dollár érkezett, az összeg azonban nem szerepelt a szövetség mérlegében. A filmben elhangzottak szerint a számlák fölött egyedül Aján rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan. A vádakat a sportvezető visszautasította, majd azt nyilatkozta, hogy az ellene zajló támadások mögött egyéni érdekek állnak.

Az ARD-riport a hvg.hu és a hvg360 által közölt leiratából derült ki, hogy Aján 2009-ben a titkos számlák után érdeklődő auditoroknak arról beszélt egy titokban rögzített hangfelvételen, hogy “nincs szükség porkavarásra”.

A budapesti székhelyű IWF is visszautasította a vádakat, bizonyítatlannak és minden alapot nélkülözőnek nevezve azokat. Jelezték ugyanakkor, hogy komolyan veszi a műsorban elhangzottakat, és amennyiben arra szükség lesz, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához.

A vizsgálat megindult, az orosz doppingügyeket is felderítő kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren csapata dolgozik ratja most is.

Aján felfüggesztésének meghosszabbításáról nem adott ki közleményt az IWF, mindez csak a honlapján publikált iratokból vált világossá. Ezek tartalma szerint a végrehajtó bizottság március 21-én határozott Papandrea ideiglenes mandátumának meghosszabbításáról. Az Insidethegames kereste a megbízott elnököt, aki nem akart nyilatkozni.

Aján Tamás 44 éve tölt be vezető tisztséget a Nemzetközi Súlyemelő-szövetségben; 1976 és 2000 között főtitkár volt, azóta ő irányítja a szervezetet. Az ötödik ciklusát tölti. 2000-től tíz éven át a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is tagja volt, majd tiszteletbeli tagságot kapott, amiről idén március 3-án lemondott. A döntését azzal indokolta, hogy meg kívánja óvni az olimpiai mozgalmat a pletykáktól és az azok által okozott kényelmetlenségektől.

Az Insidethegames azt is megjegyezte, hogy bár megbízott elnökként Papandreának kellene kapcsolatot tartania többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, amikor annak szervezésében március 18-án telekonferenciát tartott 33 nemzetközi sportszövetség vezetője, a súlyemelőket Aján Tamás képviselte.

Maxim Agapitov, aki régóta Aján hangos kritikusa az IWF-en belül, azt mondta a lapnak, hogy a magyar sportvezető továbbra is azt csinál, amit csak akar, és nem úgy cselekszik, ahogy a végrehajtó bizottság gondolta, amikor Papandreát jelölte ki elnöknek.

               Forrás: hvg.hu