Szemben a hazai és nemzetközi médiában megjelent közlésekkel, nem függesztett fel az IWF elnöksége a szerdai dohai rendkívüli ülésén – jelentette ki Aján Tamás az MTI-nek a hazatérése után adott nyilatkozatában pénteken.
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke elmondta, hogy az ülésen napirenden szerepeltek az ARD német televízió január 5-i riportfilmjében megfogalmazott vádak és gyanúsítgatások, amelyeket ismételten visszautasított.
A német közszolgálati televíziós csatorna szerint a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS) bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel. A vádakat korábban a MACS is visszautasította.
Aján Tamás, cáfolta, hogy felfüggesztették volnaFORRÁS: MOB

Az ARD hírt adott két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan.
A filmben elhangzottak miatt, az elnökség tényszerű tájékoztatásának céljával az általam összehívott katari ülésen én magam ajánlottam fel, hogy átmenetileg átengedem a terepet egy független vizsgálat lefolytatása érdekében.Az erre a feladatra elnökségi tagokból összeállított ad-hoc testület élére Ursula Papandreát, az IWF amerikai alelnökét kértük fel” – nyilatkozta az IWF elnöke, aki ötödik ciklusát tölti, azt megelőzően, 1976 és 2000 között pedig a szervezet főtitkára volt.
A 81 éves sportdiplomata elmondta, hogy a testület javaslata alapján külső szakértőket fognak bevonni a munkába, amelynek célja az ARD vádjainak kivizsgálása.
Mivel tökéletesen meg vagyok győződve arról, hogy az engem és a súlyemelést ért vádak teljességgel megalapozatlanok, örülök a bizottság felállításának, és biztos vagyok benne, hogy ők is erre a következtetésre fognak jutni.Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy külső, a belső politikától független szakértők csatlakoznak ehhez a munkához” – mondta.
Arra reagálva, hogy az IWF orosz elnökségi tagja, Makszim Agapitov etikai alapon szólította őt fel a lemondásra, Aján Tamás ezt mondta: „Mindenki maga döntse el, hogy ez a kijelentés tőle mennyire hiteles annak tükrében, hogyő maga versenyzőként doppingolás miatt el volt tiltva, és annak az Orosz Súlyemelő Szövetségnek a jelenlegi elnöke, amely sportágunk nehéz helyzetéhez jelentős mértékben hozzájárult.Emlékeztetnék rá, hogy az olimpiai doppingminták újraanalízisében tíz pozitív esetet produkáltak, a WADA által vizsgált orosz doppingmanipulációban pedig negyvenegy ügyük van” – szögezte le.
Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeFORRÁS: AFP/GOH CHAI HIN

A sportdiplomata sajnálatának adott hangot amiatt, hogy néhány elnökségi tag az ülés vége előtt és a hivatalos IWF-közlemény kiadását megelőzve, „talán a saját vágyait tükrözően valótlanul azt közölte a sajtóval, hogy felfüggesztettek”.

Aján Tamás megemlítette, százával kapja a támogató üzeneteket a nemzeti szövetségektől, sportvezetőktől és szponzoroktól.

„Sokat jelent, hogy mellettem állnak”– hangsúlyozta végezetül Aján. – „Hadd szögezzem le: továbbra is én vagyok a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke.”

        Forrás: origo.hu